Augustus 2020

8 augustus 2020

Juli was het weer normaal voor de tijd van het jaar. Af en toe een regenbui. Augustus begint met een echte hittegolf. Temperatuur zal vandaag tot 35 graden stijgen, misschien zelfs hoger, dit is de tweede dag van de hittegolf. Geen regen tot a.s. donderdag!

Maar de tuin maakt het goed. Iedere avond met de gieter in de weer. Terwijl de zon al om 21:15 zal ondergaan. 

juli stengelui ishikura 15jul augustus tomaat kellogs 5aug augustus tomaat moneymaker 5aug

De stengelui zijn in een pot gekweekt. Dat gaat prima. De smaak is fijner dan ui maar niet zo sterk als prei.

Verbazingwekkend hoe snel de tomaten aan de struik van Kellog's Breakfast rijpen. De smaak is zoetig met een fijn zuurtje. Geen uitgesproken tomatensmaak.

Moneymaker rijpt heel langzaam. De eerste tomaat heeft er wel 4 weken over gedaan om echt rijp te worden. Smaak is naar echte tomaat. Heel sappig, harde schil.

augustus bonen 5aug augustus mais 5aug augustus wijnbessen 5aug

De zaden van de stokbonen waren al uit 2018. Maar ik weet niet meer de naam van de soort. Kan Rheingold geweest zijn. Die zijn geel!. Ze lijken ook meer op snijbonen. Maar wel lekker. Een beetje zoetig. Wat is groente uit eigen tuin toch lekker. En bonen in de winkel kosten best veel en komen van ver. Dan liever wachten op de eigen oogst!. 

De maïs groeide en groeide. Nu al meer dan 2 meter. De stengels knikken om. Misschien volgend jaar een maïs meer?

De wijnebessen moest ik iedere dag in juli oogsten. Nu is het nog wel iedere 2e dag. Als de vogels nog wat rijpe bessen aan de struik laten. Of de bessen van hun eigen gewicht op de grond waar ze zich uitzaaien en kleine zaailingen opkomen. Bijna onkruid 

Ook de herfstframbozen kan ik nu iedere 2e dag oogsten tesamen met de wijnbessen.

De blauwe bessen bloeien opnieuw en ik hoop aan het einde van de maand te kunnen oogsten. De enkele besjes die in juni/juli aan de struiken hingen waren erg klein. Heel veel zijn ook gewoon afgevallen of verdroogd.

augustus helenium 5aug augustus tomaat gardenpeach 5aug augustus tomatenoogst 5aug 

Blij met bloemen in de tuin zoals deze Helenium.

Tomaat 'Garden Peach' rijp. Groen zijn ze behaard zoals een perzik. Rijpend worden de tomaten geel en als er een rosa gloed overheen komt zijn de vruchten rijp. De smaak is heel zoet. Weinig tomatensmaak maar wel heerlijk zoet. De schil is dun. Je kunt de tomaten dus zo van de struik eten. Een aanrader voor volgend jaar!

Tomatenoogst van rijpe tomaten. De meest linkse (in het vergiet) zou een 'Lucky Tiger' zijn. Een klein puntig-toelopend tomaatje in groen met rode en gele strepen. Helaas blijkt dit een andere soort te zijn. De smaak is goed maar niet bijzonder.

15 augustus 2020

Gelukkig is de grote hitte voorbij. Vandaag zo'n 27 graden. Ik hoop op een onweersbui of tenminste regen in de late namiddag.

augustus olifantenknoflook 15aug augustus eeuwigekool 15aug augustus aardappelenoogst 15aug

Omdat de dag niet zo benauwd en heet begonnen is kon ik in de voortuin e.e.a aan ongewenste planten rooien: grassen die zich anders weer zouden uitzaaien, groeide overal. En de tomaten in de voortuin verzorgd, opbinden en meteen toppen - het is tenslotte half augustus. Op de een of andere manier doen de tomaten het minder goed in de volle zon. Achter staan de tomaten in de eerder halfschaduw, daar doen ze het m.i. beter.

De olifanten-knoflook is zo goed als uitgebloeid. Het loof is verdroogd. Toch maar uitgegraven. Drie van de bollen hebben gebloeid (ca 1,5 meter hoog). Die bollen die gebloeid hebben, hebben daadwerkelijk tenen gevormd. Twee bollen hebben geen tenen gevormd. Zal wel een eigenaardigheid van olifanten-knoflook zijn. Te drogen gelegd in het kleine plantenkasje.

De eeuwige kool moest even wijken voordat ik aan de knoflook kwam. Wat een struiken zijn het geworden. Vorige jaar had ik de plant in de rode pot teruggesnoeid. Die is weer mooi gekomen. Nauwelijks aangevreten door rupsen. Van een van de afgeknipte stukjes van de moederplant in een plastic potje gestopt. Blijkbaar vind de eeuwige kool het prettig om in een te klein potje te groeien (?) want deze is nu groter dan de moederplant. Zeg maar: "woekeren". Ook deze is bijna niet aangevreten.

Ook nog maar de aardappelen gerooid. Dit is de oogst! Niet de moeite waard dus. 

Tenslotte in de oude grond van de aardappelen nog een paar peultjes (Lage de Grace) gezaaid. Omdat er nog grond over was rucola, winterpostelein en veldsla gezaaid in een schaal.

26 augustus 2020

Na de hittegolf is vannacht de eerste herfststorm over het land getrokken.

augustus stormschde 26aug augustus brandywine zonnebrand 26aug augustus watermeloentje 26aug

Omgewaaide plant van de aardpeer; aanbinden heeft niet geholpen tegen de sterke wind. De tomaten in de voorgrond zijn ook losgeschoten en in elkaar gezakt. Oogsten dan maar.

De tomaten in de voortuin hebben de storm redelijk goed doorstaan. Alleen de Brandywine Red had al een zonnebrand opgelopen (witte plekken op de vruchten) en inmiddels beginnen de grote vruchten te rotten. Jammer maar opruimen dan maar. De planten en vruchten hebben geleden onder de hitte en de droogte en afgelopen zondag/maandag was het weer omgeslagen naar "herfst". De bladeren van de planten zijn verdroogd en de vruchten...

Maar ook een heugelijk moment toen ik de eerste vrucht van de watermeloen ontdekte. Zal het lukken dit jaar om mijn eerste watermeloen te kunnen proeven? Ze hebben toch wel redelijk  veel warmte nodig om te rijpen.

31 augustus 2020

augustus zonnebloem 31aug augustus mais oogst 31aug augustus rucola 31aug

De grote zonnebloem is bijna omgewaaid in de storm. Maar nu met de zon erbij wordt deze veel bezocht door hommels, bijen en vlinders.

Toch maar de suikermais geoogst. De kolven werden al dik en zwaar, de groene baardharen op de kolven zijn donkerbruin geworden. Maar je ziet toch aan de meest rechtse dat die geleden heeft onder de droogte en hitte. Ik heb de kolven eerst in water geblancheerd en daarna de korrels losgesneden en in de vriezer gedaan. Mooi voor de winter. De korrels zijn lekker zoet en sappig.

Ook de rucola is gekiemd (links) en de winterpostelein ook (onder) en de veldsla (midden). De schaal kan buiten blijven staan. Verheug me al op verse kruiden in de winter.