Januari 2020

4 januari 2020

Wel koude nachten maar overdag temperaturen van rond de 8 graden. 

januari aardperen januari spruitjes oogst januari groentebedden 4jan

Aardperen gekocht bij Jumbo. Drie kleine aardperen in het grote groentebed ingegraven. Eens kijken of die knollen uitlopen in het voorjaar. Ze kunnen goed tegen vorst (die nog moet komen...).
Gekookt blijven de stukjes stevig; de smaak is zoetig.

Vandaag de laatste spruitjes geoogst. Daarna het bed schoongemaakt en doorgegraven. Volgens mij groeit de kersenboom in het grote groentebed! Dat is niet zo leuk. Daarna een zak compost ondergewerkt en tenslotte afgedekt met vlies. Het kleine groentebed had ik al eind december gedaan.

Ik heb al e.e.a. bedacht wat ik wil zaaien en telen in het kleine groentebed als combinatieteelt: spinazie aan de rand (links) en als nateelt erwten; linkboven radijs en als nateelt augurk, dwars in het midden wortelen, prei erlangs, koolrabi, ui of sjalotjes, etc.

groetebed klein

Bovenstaand de opzet. Dit is nog niet echt zoals combinatieteelt bedoelt is. Dit is de eerste opzet van mijn teeltplan.

18 januari 2020

Tot nu toe was januari 2020 te warm. Maar de temperaturen zullen de komende week naar normale waardes zakken.

januari zaadband wortelen 11jan januari wortelen zaailingen 18jan januari erwt peultjes 18jan 

Omdat de zaden van wortelen zo fijn zijn heb ik besloten om zelf mijn zaadband te maken. Op het internet zijn genoeg recepten en filmpjes te vinden. Ik heb in een klein schaaltje een mengsel gemaakt van 1 tl meel vermengd met ca 1 tl water (het moet de consistentie hebben van tandpasta). Dat is de lijm. Ik heb toiletpapier gebruikt (3-laags) waarvan ik één laagje eraf gehaald heb. Dan met een satéprikker een beetje lijm op het stompe eind van de satéprikker uit het schaaltje overbrengen op de resterende 2-laags toiletpapier. De volgende lijmpunt op de juiste afstand van de vorige op het toiletpapier aanbrengen, etc. Ik heb ervoor gekozen om 3 rijtjes lijmpuntjes te zetten. Dan alvast zaden klaarleggen. Daarna met dezelfde satéprikker één zaadje oppakken en op het eerste lijmpuntje plaatsen. Zo op ieder lijmpuntje één zaadje plakken.
De zaadbanden voorzien van een etiket zodat ik nog weet welke zaden er in zitten. Een leuk werkje. Over nacht goed laten drogen.

Ik had ook al erwten, peultjes, bosui en wortelen voorgezaaid in vermuculiet. Vandaag zag ik de eerste zaailingen boven de grond komen. Noch een beetje vroeg misschien? Maar volgens de boeken kunnen deze goed tegen vorst die we vermoedelijk nog krijgen in februari...