September

1 september 2018

Na de eerste koude nacht (8 graden vanochtend) toch maar de Pepino's op een warmere plak in de tuin gezet (achter de vijver staan ze de hele dag in de zon). 

De zon komt wel snel op en geeft de nodige warmte. Regen wordt er niet verwacht in de komende twee weken. Maar de grond is niet meer zo droog en de regenton is vol.

september pepino 1sep september appeltje 1sep september kweepeer 1sep

De grotere appelboom in de voortuin die zo mooi heeft gebloeid heeft al zijn vruchten afgeworpen. De kleine appelboom zit wel vol met vruchten. Ik weet alleen niet meer wat voor soort het is. De appels zijn klein. Wanneer zijn ze rijp? Dit is het eerste jaar dat het boompje zo vol zit.

september druif 1sep september groentebed klein1sep september eeuwigekool 1sep

 Dit is een druivenjaar met zo een zomer! Druiven zijn zoet en sappig. Snoepen! Want wat moet je anders doen met vier trossen druiven. Sap of gelei ...?

De boerenkool onder het net doet het redelijk goed. Nauwelijks witte vlieg en rupsen. Alleen vorige week nog tweemaal dikke slakken verwijderd. Water gegeven en bemest. Kool is hongerig. Prei profiteert ook van bescherming, mest en water. Alleen jammer dat de andijvie niet opkomt die in augustus gezaaid is.

Wat staat de eeuwige kool er prachtig bij. Nauwelijks meer aangevreten bladen zichtbaar.

september groentebed groot1sep september courgette tablegold 1sep

Mais is geoogst, maar dat was dus een mislukking! De eerst kolf heb ik dus te vroeg geoogst en de andere twee planten brachten alleen misvormde kolven. Maar nu hebben de paprikaplanten meer ruimte om te groeien. Er zitten veel bloemen in en kleine vruchtjes. Tevens bonte snijmoes (Mangold) geplant en ertussen spinazie en veldsla gezaaid. De gele spekbonen Neckargold zijn al op 120 cm hoogte geklommen. Heb er nu twee langere bamboestokken naast gestoken zodat ze hoger kunnen klimmen.

En dan ontdekte ik vandaag een kleine vrucht aan een courgette. Ik had Table Gold gezaaid. Zou dit nu wel lukken. Andere courgetteplanten hebben hun vruchten steeds afgeworpen. Deze courgette groeit in de volle grond.

13 september 2018

Aardappels geoogst. Oogst valt tegen. Was het te droog en heet? De planten hebben niet gebloeid en men zegt dat dan geen knollen geproduceerd worden. Alle aardappelboeren klagen over tegenvallende oogst.

21 september 2018

Aan de voortdurende warmte/hitte is vandaag een eind gekomen. Koudfront overgetrokken en het is nu afgekoeld rond de 18 graden, veel wind en regen! Eindelijk. Tussen de buien komt het zonnetje weer door.

september aardappel burgundy oogst 13sep  september paprikaplant 21sepseptember aardbeien 21sep 

september appeltje 21sep september peren oogst 21sep september kweepeer1 21sep

Gele bonen geoogst en zelfs als ook al ingemaakt als probeersel. Ook de pronkbonen doen het goed.

Ik ben ook erg tevreden over de paprikaplanten. Ze bloeien en aan de planten zijn dus nu ook nieuwe vruchten en tegelijkertijd komen bloemen. Het maakt niet veel uit of de planten in pot staan of in de groentebedden (volle grond). Die in het groentebed worden wel groter.

Spruitjes heb ik van de week toch maar in de volle grond gezet. Het bleek dat de potten te klein waren - de potten waren geheel doorworteld. 

Conference-peren zien er goed uit dit jaar. Goede oogst! Gieser Wildeman: één vergroeide peer. De boom ziet er niet goed uit, te veel waterloten. Misschien is het weer hieraan debet? maar misschien is de soort boom te groot? Ik had ja in het voorjaar de boom gesnoeid na een storm.

30 september 2018

september aardappel bambergerhoernchen 30sep september aardappel burgundy oogst 30sep september aardappel nemo oogst 30sep

Dus ik heb geleerd: aardappels later oogsten. Er zaten in drie emmers hommeltjes. Na een hele koude nacht konden ze nu nog een paar uur in het zonnetje naar een nieuw winterverblijf te zoeken en in de laatste bloemen nog nektaar te vinden. Deze aardappeloogst was beter. De laatste twee weken hadden de emmers nog in de zon gestaan.

Heb nog een aardbei gesnoept - lekkere smaak. Of de andere aardbeien nog rijpen is de vraag. We zullen zien. Kool groeit nu goed zonder het insectengaas. De laatste tomaten - nog niet rijp.

De nachten zijn nu koud.