Juni 2019

7 juni 2019

Vandaag weer flinke onweersbui, deze week was het de derde. 

juni oogst koolrabis peultjes 2juni juni japanse wijnbes 7juni juni voortuin 7juni

De koolrabi was heerlijk. De rode was iets vaster dan de witte. Beide soorten zijn echt lekker. De peultjes smaken verrukkelijk. Iedere dag oogsten.

De peultjes in het grote groentebed waren het eerst oogstbaar. Die waren voorgezaaid. Nu wel zo'n beetje uitgebloeid.
De peultjes in het kleine groentebed (met basisbemesting compost) waren direkt gezaaid en zijn veel groter en meer twee aan één steeltje. Die gaan nog wel even door.

De voortuin met de peer Gieser Wildeman, de kweepeer en de Conference peer, kruidentuintje daarvoor. Lavendel begint te bloeien.

8 juni 2019

Vandaag sterke wind en regenbuien. Maar vooral wind.

Sommige tomaten zijn met pot en al omgekiept. Dus heb ik maar besloten om voor de grote stamtomaten grotere potten te gebruiken. Kellog's Breakfast, Huge Lemon Oxhart, Ananas Noire, Glossy Rose Blue en Justens Süsse.

Dus heb ik toch nog potgrond gekocht en 10 liter potten genomen (i.p.v. 4 liter). Tevens hogere stokken en meer bevestigingsclips. Nu staan ze er weer stevig bij.

 10 juni 2019

juni knoflook ophio 10juni juni paprika czardasch 10juni juni peren 10juni

Vandaag spinazie verwijderd die was doorgeschoten en begon te bloeien. Compost ingewerkt. Opnieuw spinazie gezaaid en radijzen waar de uitgebloeide spinazie stond.

Tevens snijbiet verwijderd omdat die ook doorgeschoten was. Reserve paprika Csadasch en aubergine geplant. Ook de prei ingepakt met potgrond voor witte stengels.

12 juni 2019

 Vandaag heeft het de hele dag geregend en de temperatuur lag bij 15 graden!

tomaten justens susse bloem 11juni juni watermeloen sweetsiberian bloem 11juni juni pastinaken gezaaid februari 11juni

Ik maakte me zorgen over de tomaten. Maar vanavond staan ze er nog steeds mooi bij. Ook de watermeloen bloeit. Nog steeds alleen mannelijke bloemen.

En er is toch nog een pastinaak boven de grond gekomen. Ik had in februari/maart in de volle grond gezaaid. Nu in juni zie ik blad opkomen. Niet opgeven dus.

24 juni 2019 (Sint Jan) 

De tomaten staan er goed bij ondanks de regen, onweer en wind. Voor vandaag en morgen zijn termperaturen van boven de 30 graden aangezegd.

juni japanse wijnbes 19juni juni groot groentebed 24juni juni klein groentebed 24juni

juni sojaboon 24juni juni aubergine blackbeauty bloem 24juni juni augurk vrouwelijkebloem

Hoogtepunt van het (moestuin)-jaar is bereikt. 

 28 juni 2019

Vanochtend de wijn gesnoeid: De scheuten waaraan trossen hangen getopt na het 2e blad erboven, maximaal 2 trossen per tak/scheut. Het is belangrijk om boven het tweede blad te snoeien omdat hierin de suikers worden aangemaakt voor de druiven. Scheuten en takken die geen trossen dragen mogen blijven of ook inkorten zodat de trosjes de volle zon krijgen.

knoflook flavor oogst28juni juni gele bietjes 28juni juni voortuin 28juni

Knoflook Flavor geoogst. Is helaas niet veel, maar toch tevreden. Gele bietjes heb ik te lang in de grond gelaten. Maar ze zijn erg klein terwijl de planten al gebloeid hebben. Volgende keer dus regelmatig vochtig houden. Zo leer je iedere keer van je fouten. Heb nog weer bietjes gezaaid.

Ben erg tevreden met de voortuin. Lavendelheggetje staat leuk en wordt goed bezocht door insecten o.a. bijen en hommels. Tomaten in pot hier naartoe verhuisd want dan hebben de anderen wat meer ruimte. Himbeerrose, Tiny Tim (gaat goed dit jaar) en Justens Süsse. De Kweeperen en peren gaan ook goed. Beloofd een grotere oogst dan vorig jaar. 

Ook nog wat bloemen bijgekocht: Chocolade cosmos (Cosmos atrosanguineus), ijzerhard (Verbena bonariensis) en Knautia Pin Cushion. De grote salvia had ik overgehouden van vorig jaar (overgehouden in pot). Tevens wat planten uit de moestuin: meloen, pompoen en courgette (voor een deel zijn dat "reserve-planten").

Voor morgen is er weer temperatuur van boven de 30 graden voorspeld. Geen regen in het vooruitzicht. Dat betekent veel handmatig water geven.