Augustus

2 augustus 2018

Het is vandaag weer heet (31 graden). Watertekort in heel Nederland. Gekochte bloemen in grotere pot in de grond gezet om makkelijker water te geven. De verdroogde bosbes in witte plastic kuip vervangen door donkerbruine pot met roze Hibiscus. Helenium, 3 Rudbeckia's en Agastache. Kleinbloemige Zweeuws Knoopje wacht nog op een koeler plakje.

Tomaten doen het goed, ze rijpen in de zon. Krijgen elke avond water toegediend. Ook al een paar gegeten. Lekker zoet.

San Merzano heeft wel kleine plekken (ik heb er tot nu toe 2 stuks kunnen oogsten). Ook aan de binnenkant waren kleine zwarte plekken. Mogelijk hebben de planten geleden onder de droogte tijdens de vakantie. Dunne huid, weinig sap. Vruchten zijn langwerpig en ca 10 cm lang, enigszins afgeplat. Neusrot genoemd!

Roma doet het prima. Vruchten zijn ovaal, sommige groter (tot 8 cm) en meer peervormig.

augustus tomaten roma augustus tomaten sanmerzano statdia rijping augustus tomaten sanmerzano metplek

courgette vrucht opengesneden augustus pepino knoppen augustus snijsla 2augustus

 De "courgette" is eerder een pompoen. Is het de soort of vergissing na het zaaien? Ik vind 'm persoonlijk niet zo lekker. De twee overgebleven Pepino's beginnen nu te bloeien. Toch nog hoop dat er vruchtjes aan komen... De snijsla die ik gezaaid heb eind juli kan bijna geoogst worden. Leuke combinatie. En de eerste ananaskersen geplukt. Lekker uit eigen tuin!

 augustus ananaskers vruchtaugustus boerenkool plantjes augustus groentebed groot 

De lampions van Ananaskers worden langzaam geel en dus rijp. Lekker.

De zaailingen boerenkool worden langzaam groter. Moeten nog wel even wachten. Veel last van witte koolvlieg die de bladeren opvreten. Dat wist ik dus niet. Koolwitje legt graag eitjes aan de onderkant van de bladeren. De rupsen uit de eitjes vreten ook de koolbladeren. Koolrabi heeft het meest te lijden van koolwitje. Witte koolvlieg zit liever op de boerenkool. Er blijven alleen maar stronkjes staan. Heb insectengaas besteld!

Het grote groentenbed vult zich langzaam met paprika, prei, bonen enz. Bietjes willen niet zo snel. Bonen doen het goed. 

Van de suikernmais heb ik één kolfje geoogst. Maar dat was een beetje vroeg en dus niet genoeg voor met z'n twee.

 8 augustus 2018

Afgelopen nacht heeft het geregend en ge-onweerd heeft het ook. Eindelijk. En de hitte is gelukkig ook over.

De snijbiet in het grote groentebed geplant. S'avonds de eerste grote slakken verwijderd. 

Dan is de bestelling van Zaadhandel Van der Wal binnengekomen met een insectennet, netklemmen en flexibele 'cane balls'. Meteen met tonkinstokken een net gemaakt over het kleine groentebed en de boerenkoolplantjes onder het net geplant. Hier heb ik geen slakken kunnen vinden.

augustus augurk 678gram augustus groentebed klein insectenet augustus pepino bloem

9 augustus 2018

Vandaag af en toe regen en temperatuur rond de 20 graden.

Nogmaals een slak uit het grote groentebed gezameld. De boerenkooltjes staan er goed bij. 

Geen water hoeven geven. 

Omdat zware windstoten worden verwacht vannacht heb ik nogmaals tomaten geoogst die rijp (of bijna rijp) zijn. Tevens een grote augurk gevonden...

 14 augustus 2018

Veel regen gehad. Alleen potten water gegeven. Geen slakken.

Spinazie gezaaid in grote groentebed (links langs de rand) - kiemen 7-14 dagen. Groeicyclus: 40-60 dagen

20 augustus 2018

Toch maar de pot met de Mandel-aardappel omgekeerd om te oogsten. Zouden er wel aardappelen in zitten; tenslotte was er geen bloem in de plant geweest. En ook in deze pot zaten twee dikke hommels. Het duurde even, maar in de zon warmden ze snel op en vlogen weg. En kijk eens wat een oogst uit een pot. En de aardappelen zijn erg lekker met een fijn notensmaak. Definitief volgend jaar weer poten!.

Er zitten nog steeds 4 kweeperen aan de boom. De vruchten worden langzaam dikker. Ik gaf de boom wel af en toe water in de weken dat het nog droog was.

De pronkbonen zijn aan het klimmen; nu al op 2 meter hoogte. De eerste bloemen gaan open.

 augustus aardappel mandel augustus kweepeer 20aug augustus pronkboon

We hebben nu een paar dagen warm weer. Maar de grond is nog steeds erg droog. De zaailingen van bloemen nu toch maar in de volle grond gezet in de voortuin. Ook nog maar wat herfstasters aangeschaft en een Hebe. Weer wat kleur in de voortuin!