Januari 2018

Artikelindex

Wat staat er nog in mijn moestuin in januari 2018?

 boerenkool    

Een stronk Palmkool (Cavolo nero), d.i. een soort boerenkool. Zelf ingezaaid in 2017. Tot nu toe heeft deze de natte herfst en winter doorstaan. Een echte wintergroente en ook een vergeten groente. 

Er zijn nu ook geen zuigende insecten meer. Daar hebben alle planten onder geleden. De twee andere boerenkolen van dezelfde soort hebben de witte vlieg niet overleeft.

Deze groente ga ik dus weer proberen dit jaar. Maar dan op een andere plek (teelt- of vruchtafwisseling) en iets vinden tegen de witte vlieg.

 

wilde kool De eeuwige kool (Brassica oleracea) - ook wel eeuwig moes, oude wijvenkool, duizendkop, splijtkool of armeluisgroente genoemd - staat er nog steeds fier in de bak.

Heb ik van mijn zuster gehad als klein plantje. Over de zomer is deze plant groot gegroeid. Heeft dus veel ruimte nodig. 

Deze plant zal ik ook een nieuw plek moeten geven in het voorjaar.

 

 

 

snijbiet

Snijbiet valt in deze tijd van het jaar op door zijn felle kleur aan de stelen. De bladeren zal ik niet meer eten omdat deze geleden hebben door de vorstgraden die we al gehad hebben. Maar de stelen kan ik nog in de keuken gebruiken.

 

 

 

 


Wat is er nog te doen in januari?

Zo heb ik een zaaikalender gedownload. Deze heb ik bewerkt zodat alleen de groenten en kruiden heb laten staan die ik in mijn moestuin wil inzaaien. De keuze voor welke groenten en kruiden ik wil inzaaien heb ik in de loop van vorig groeiseizoen gemaakt. Misschien komen er nog wat soorten bij....

Download je eigen zaaikalender in XLS formaat of als PDF-bestand:

zaaikalender als XLS-bestand

pdf of als PDF-bestand.

 

 Ik moet nog de oude tuinbedden opruimen want die heb ik tijdens de herfst en winter niet opgeruimd. Wel wil ik de moestuin uitbreiden met nog een verhoogd bed. Die aanschaf heb ik vorig jaar al gedaan. 

 Aardbeien ga ik planten in twee aardbeien-zakken die ik ga ophangen aan de pergola.

 

moestuin bedden opruimen

Vandaag de moestuin opgeruimd en al wat voorwerk gedaan voor de uitbreiding van de moestuin. Aarde was redelijk te bewerken. Vooral de citroenverbene heeft zich flink uitgezaaid en de nieuwe plantjes komen nu op. Omdat ik weet dat dit flinke struiken kunnen worden en omdat daar het nieuwe moestuin-gedeelte komt, moeten alle woekerplanten wijken.

 Misschien morgen de aardbeiplantjes alvast oppotten? Er is beter weer aangezegd (maar ook lichte vorst)

 

Ik heb geprobeerd een teeltplan te maken. Hiervoor ben ik op zoek gegaan op het internet naar informatie over wisselteelt en combinatieteelt (dus welke groente zijn goede buren en welke zijn de slechte). Aangezien ik niet alle soorten wil telen, heb ik mij beperkt tot de soorten die ik wil verbouwen.

Annes moestuin kompas

Dit is dus een concept, maar ik heb geprobeerd om e.e.a. toe te wijzen in de bedden. In het gele vlak in het midden stonden in 2017 bonen en zoete peulen dus ga ik hier koolrabi (lekkere groente en heel duur in de winkel) verbouwen. Dat is 2017 prima gelukt.

In 2017 heb ik enkele frambozen al geplant langs een nieuwe stellage zodat ik de lange scheuten kan opbinden. De Japanse wijnbes stond er al.

Tomaten wil ik houden in potten zodat ik die makkelijk kan beschermen tegen regen.

Ik vang langs het huis de regen op in een grote regenton, dus bewatering zal meet gieters gebeuren.

Het is bijna zover dat ik kan beginnen met voorzaaien in huis van paprika, tomaten, prei (duurt lang).

 Moestuin uitbreiding gerealiseerd

Het nieuwe verhoogde bed is opgebouwd op 29 januari 2018. Gisteren nog nieuwe grond gehaald en vandaag nog snel het verhoogde bed gevuld met 12 zakken potgrond van 40 liter. Nog twee zakken in reserve.

moestuin uitbreiding detail  moestuin eind januari 2018

Morgen is slecht weer aangezegd. We gaan verder in februari.